luni, 23 aprilie 2012

In cautarea unei vieti mai bune

Un roman care alege sa plece in UK stie ca este posibil sa se loveasca de multe piedici si prejudecati din partea englezilor. Din pacate, multi straini inca nu au invatat sa faca diferenta intre romani si tigani, intre oameni cinstiti si hoti sau intre muncitori si cersetori si primul lor instinct este de a judeca fara a cunoaste. Din fericire, exista si oameni care apreciaza alti oameni fara sa tina cont de rasa, cultura, limba materna.

Cat este de greu sau de usor sa muncesti in uk cinstit ? Cat dureaza si ce trebuie facut pentru a obtine actele necesare sederii in Regat ? Informatii despre aceste lucruri se pot afla de la ambasada, de la agentiile serioase care ofera locuri de munca in Regat, sau de pe site-uri, facute de romani pentru alti romani.

Un bun exemplu este marea unire uk sau “locul de intalnire al romanilor din Marea Britanie”, un site care ofera date despre diverse evenimente ale unor romani in uk, sau anunturi uk pentru locuri de munca, inchirieri etc., adresa ambasadei Romaniei si a Bisericii Ortodoxe, harti, totul pentru a-i ajuta pe romani in londra sau in alta parte din UK. Insa pana sa ajunga pe aceste meleaguri, romanii pot avea multi pasi de facut.

Unii prefera sa isi incerce norocul si sa plece pur si simplu, chiar daca risca sa munceasca ilegal. Sunt, de exemplu, comunitati de arabi care cauta oameni dispusi sa lucreze “la negru”. La fel se poate munci pe santiere pentru o suma cuprinsa intre 100 si 200 lire pe zi. Un roman care castiga in tara sa natala aproximativ 200 euro pe luna, crede ca varianta de munca fara acte in Regat poate fi o optiune mai buna, dar trebuie sa tina cont de doua lucruri importante: poate oricand sa fie inlocuit daca lucreaza fara acte sau poate fi expulzat de catre autoritati daca este prins. Asa ca, cine vrea un job stabil, ar face bine sa fie rabdator pana gaseste ceva legal, care ii permite sa doarma linistit sub un acoperis, fie el si inchiriat.

Subliniez ceea ce am scris mai sus, si anume ca unele informatii la putem afla de la agentiile serioase. Accentul este pe “serioase” ! Mare atentie la agentiile-fantoma, mai ales la cele care promit permise de sedere in UK, contra unei sume de bani. Nu va lasati inselati, nu va bucurati ca scapati de stat la cozi pentru birocratie, pentru a obtine actele pentru permis trebuie sa va prezentati personal. Nu poate face nimeni acest lucru in lipsa dumneavoastra !

Presupunand ca totul s-a rezolvat si ati ajuns in UK, sa munciti legal si ati reusit sa gasiti un apartament de inchiriat (chiriile pornesc de la 500 euro/garsoniera in Londra), cheltuielile lunare pot fi relativ suportabile. Bineinteles, Londra este cel mai scump oras din Regat, dar pana si acolo se poate “strange cureaua” si inafara de chirie, o persoana poate cheltui aproximativ 200 lire/luna pentru mancare. Iar daca va este greu sa va imprieteniti, exista foarte multi romani online in uk dispusi sa va ajute cu sfaturi, sa va arate imprejurimile, sa va plimbe prin barurile in care veti fi uimit cat de mult pot bea englezoaicele.

De asemenea trebuie sa va adaptati vremii capricioase, cu ploaie multa si temperaturi de maxim 25 grade in mijlocul verii. Ca si compensare, iernile sunt blande cu temperaturi medii de 4-6 grade, asa ca scapati de gerul naprasnic caracteristic Romaniei in perioada decembrie-martie.

Paul Coelho spunea ca “atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, tot universul conspira pentru indeplinirea visului tau!”, asadar daca va doriti un trai mai bun in UK, sau oriunde in lume, ganditi-va ca totul este posibil cu rabdare, perseverenta si multa munca !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu