vineri, 6 aprilie 2012

Oficialii romani se ascund in spatele tacerii. 60% din rezervele de cupru, vandute in mod suspect

stirileprotv.ro La discutii participa canadienii care au castigat licitatia si au pus mana pe 60 la suta din rezervele de cupru ale Romaniei. Oficialii de la Bucuresti, deocamdata, tac malc.

 

Purtatorul de cuvant al Guvernului spune ca cele mai aprige negocieri se poarta asupra conditiilor de protectie a mediului.

"Vineri se rediscuta situatia de mediu si o investitie rapida de mediu. Constrangerile de mediu sunt rapide si substantiale. O alta varianta ar fi presupus cativa ani de rezolvarea a situatieI, ceea ce ar fi facut compania total neviabila"

La randul lui, unul dintre liderii Opozitiei spune ca Romania nu trebuia sa privatizeze mina, mai ales ca putea sa foloseasca fonduri de la Banca Mondiala pentru retehnologizarea exploatarii de la Rosia Poieni.

Licitatia s-a desfasurat saptamana trecuta iar pretul de pornire a fost de 57 de milioane de euro. Canadienii de la Roman Copper Corp au castigat pentru ca au oferit peste 200 de milioane de euro pentru compania romaneasca.

De evaluare s-a ocupat o firma de apartament din Alba Iulia, ai carei angajati nu au luat in calcul si valoarea zacamatului, de circa 15 miliarde de euro. Adica de 75 de ori peste pretul de vanzare.

Canadienii nu au cumparat doar un zacamant de cupru, ci si de aur sau argint.

Sorin Gaman, directia resurse minerale Ministerul Economiei
"exista o evaluare in studiile de fezabilitate a un miliard de tone de minereu. Exista si alte metale. S-a vehiculat acest lucru, aur si argint, undeva la 50 de grame de argint pe tona si 2 grame, 2,5 grame de aur."

Cuprumin detine licenta de exploatare a zacamantului de la Rosia Poieni pana in 2019. In joc sunt 60 % din rezervele de cupru ale Romaniei.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu