duminică, 18 martie 2012

Calculator desktop vs laptop- ce sa alegi?

Una dintre cele mai comune intrebari care apar cand vrem sa cumparam un calculator e daca ar trebui sa optam pentru un sistem desktop sau un laptop. In ultima vreme, laptopurile au devenit din ce in ce mai populare, dar desktopurile inca sunt preferate mai ales de catre cei care lucreaza zilnic la calculator sau vor un computer pentru toata familia. Desigur, cel mai important e sa stii ce-ti doresti si ce te atrage mai mult din punctul de vedere al experientei IT- fie portabilitatea si stilul unui laptop sau rezistenta si performanta unui desktop.

 Ambele tipuri de computer pot fi achizitionate din magazine de calculatoare second hand, deci daca ai un buget limitat, vei putea gasi ceva rezonabil. Totusi, trebuie sa stii ca un laptop nu are nimic (adeseori) in plus fata de un desktop in afara de portabilitate. Ambele tipuri de calculatoare ruleaza pe aceleasi cateva sisteme de operare, folosesc platforme hardware asemanatoare si necesita acelasi tip de cunostinte de utilizare din partea oamenilor. In continuare, sa trecem in revista trasaturile esentiale ale unui computer si sa vedem cum se pretezeaza un laptop sau un desktop la acestea.  

Performanta

Specificatiile tehnice ale unui laptop si a unui desktop pot fi destul de asemanatoare, identice chiar. Cu toate astea, un desktop s-ar putea sa aiba performanta sporita, chiar daca pare cam acelasi lucru cu un laptop, pentru ca acestea din urma tind sa aiba hardware care foloseste mai putina energie electrica pentru a functiona. Cu alte cuvinte, chiar daca ambele procesoare, din desktop sau laptop, au aceeasi viteza (sa zicem 2.5 GHZ), cel din laptop va efectua operatiunile mai incet in comparatie cu cel de pe desktop. Apoi, cu exceptia catorva laptopuri foarte scumpe, aceste computere portabile nu pot rula jocuri. Placile video necesare pentru jucarea titlurilor mai noi nu sunt dezvoltate pentru laptopuri, asadar vizionarea unor filme la calitate HD sau jucarea unor jocuri de acum 4-5 ani sunt optiunile de divertisment pentru laptop. In schimb, desktopurile pot rula orice tip de joc si pot avea performante similare cu o consola de tip PS3, dar acele configuratii sunt destul de scumpe. De asemenea, un desktop poate avea mai mult spatiu de stocare si mai multa memorie RAM decat un laptop- practic, limitarile fizice legate de laptopuri desigur nu se aplica in cazul desktopurilor.

Ecranul

Cele mai mari laptopuri pot avea ecrane cu diagonala de 17 inci, dar aceste modele vor fi si destul de grele, iar avantajul portabilitatii va fi chiar o corvoada. Totusi, aceste laptopuri mari ofera si cea mai buna performanta dintre calculatoarele portabile. Daca doresti ceva mic, usor si usor de transportat, poti opta pentru un netbook sau ultrabook, dar aceste tipuri particulare de laptop au in continuare un raport calitate-pret destul de neavantajos, cu expectia cazurilor in care le gasesti intr-un magazin de calculatoare sh. Desktopurile, pe de alta parte, pot avea ecrane de 24-27 inci, existand chiar optiunea de a conecta calculatorul la TV-uri foarte mari.

Software

In principiu, atat laptopurile cat si desktopurile ruleaza acelasi tip de software, cel mai comun fiind Windows 7. Cu toate astea, unele laptopuri mai mici, cu hardware slab, folosite mai multe pentru taskuri minimale, gen verificat mail, messenger etc. pot venit cu Windows 7 Starter, o versiune “saracita” a sistemului de operare, dar care ruleaza mai bine cu resurse minime. Desigur, exista alternative de la Apple atat pentru laptop, cat si pentru desktop.

 


calculatoare sh, calculatoare sh

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu