duminică, 25 martie 2012

Mai multi bulgari au protestat in fata ambasadei Romaniei din Sofia fata de pretentiile sale teritoriale

Aproximativ 100 de bulgari au protestat duminica in fata ambasadei Romaniei din Sofia fata "pretentiile teritoriale" ale Bucurestiului, informeaza Novinite. Demonstratia a fost organizata de partidul nationalist Ataka din Bulgaria.

Liderul Ataka, Volen Siderov, a criticat în termeni duri atitudinea Cabinetului Boiko Borisov în acest caz.

Ambasadorul Romaniei la Sofia, Anton Pacuretu, a declarat joi, in cadrul unei intalniri cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Bulgariei, Dimitar Tancev, ca Romania nu are pretentii teritoriale fata de Bulgaria si a calificat cele intamplate drept o confuzie.

Ministrul roman al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a declarat marti seara, la emisiunea "24 intr-o ora" difuzata de Digi 24, ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele 2 state [n.r. Romania si Bulgaria]. E drept, este vorba de 17 km patrati, nu e foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate."

Ministrul a precizat ca este vorba despre o problema mai veche ce face parte dintr-o serie de aspecte nesolutionate ce trebuie abordate in discutiile cu vecinul sudic. "Vreau sa va spun ca nu am intrat noi, Romania, intr-o etapa revendicativa, oarecum de neinteles. Pur si simplu sunt teme care au ramas nesolutionate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natura politico-juridica, pe care dorim sa le rezolvam in interesul raporturilor de buna vecinatate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni sa se supere sau sa se enerveze, pentru ca repet, sunt domenii de interes national pentru ambele state si care la un moment dat ar trebui sa fie rezolvate pentru ca iata apar, sa spunem, probleme de exploatare, de concesiune", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Litigiul dintre Romania si Bulgaria pentru o zona din Marea Neagra, anuntat de ministrul Afacerilor Externe, se refera la o zona de aproximativ 300 de kilometri patrati. Surse diplomatice au declarat pentru HotNews.ro ca Bulgaria negociaza cu ExxonMobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi. Suprafata aflata in discutie s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.

Potrivit surselor diplomatice, Romania va duce litigiul in fata Curtii de la Haga daca nu se va ajunge la o intelegere la urmatoarea runda de negocieri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu