luni, 5 martie 2012

Primul politician DIN LUME care este judecat pentru criza economica. Risca doi ani de inchisoare

stirileprotv.ro In Reykjavik, Islanda, a inceput procesul fostului premier al acestei tari, Geir Haarde. El este acuzat de neglijenta in gestionarea situatiei economice din timpul crizei financiare din 2008.

Haarde, in varsta de 60 de ani, este considerat primul politician din lume care este judecat din cauza crizei, riscand o pedeapsa de doi ani de inchisoare, potrivit Business Insider, care citeaza Financial Times. Islanda a cazut in recesiune dupa ce trei banci au falimentat in toamna anului 2008, provocand astfel o inflatie mare si o crestere a somajului.

Fostul premier a condus Partidul Independent, aflat la putere in acea vreme, si sustine ca a facut tot ceea ce considera ca este mai bine in acele momente. El respinge toate acuzatiile din prezent, pe care le numeste "presiuni politice": "Resping toate acuzatiile si afirm ca nu exista nicio baza reala care sa le sustina".

Geir Haarde

Haarde este judecat de Tribunalul de la Landsdómur, o institutie care s-a format la inceputul secolului 20 special pentru a-i judeca pe ministri, insa este pentru prima data cand judecatorii sunt convocati. Expertii citati de Sky News sunt de parere ca Haarde are sanse foarte mari sa fie absolvit de vina in acest proces, deoarece toate masurile sale au avut baze legale si, in plus, spun ca este nejustificat sa arunci vina pe un singur politician pentru prabusirea economiei Islandei - despre care multi spun ca a fost influentata de criza economica globala.

Haarde a fost fortat sa demisioneze in 2009, din cauza unui val mare de proteste ale populatiei. Caderea bancii online Icesave a declansat si o disputa (care a ramas nerezolvata) intre Islanda si Marea Britanie. Premierul britanic de atunci Gordon Brown l-a acuzat pe Haarde de comportament "inacceptabil" si "ilegal", dupa ce Islanda nu a putut sa asigure compensatii celor care au pierdut bani in urma falimentului bancii, potrivit BBC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu